13

web'ART

Nem beerod ki nevetés nélkül!


 

A nagy sörleszámolás címmel új darabbal debütált Kecskeméten a Hírös Gasztroszínház, melynek során a gasztronómia és a színház szorzataként létrejövő, minden érzékre ható közösségi élményt ezúttal a humor palástjába öltöztették. A részletekről Sárosi Gábor, igazgatóval beszélgettünk.

 

Hogyan állt össze A nagy sörleszámolás című darab?

Régi vágyunk volt, hogy a Hírös Gasztroszínháznak legyen egy előadása sörkóstolók mellé, hiszen Magyarországon virágzásnak indult a kézműves sörök gyártása, forgalmazása. Ezt a trendet és a kiváló minőségű sört szeretnénk mi teljessé tenni a színház habzó humorával. Mint ahogy minden professzionális színházban, nálunk is egy darabötlet indítja el az egész folyamatot. Galuska László Pált (Egyetemi Docens, Kecskemét) kértük föl a szövegkönyv megírására, akinek egy személyes konzultáció során hosszasan ecseteltük a számunkra fontos részleteket, színházi és gasztronómiai értékeket. Amíg készült a szövegkönyv, mi összeállítottuk a stábunkat. Két színész és egy zenész kellett a koncepciónk megvalósításához, és azt hiszem megtaláltuk a legmegfelelőbb karaktereket. Szeptember elején belekezdtünk egy sűrű próbafolyamatba, mely olvasópróbával, majd rendelkező próbával, végül egy munkabemutatóval végződött. Az utolsó állomás pedig a Spaletta Étterem és Sörház volt, ahol október 22-én tartottuk a premiert.

 

„Magyarországon virágzásnak indult a kézműves sörök gyártása, forgalmazása. Ezt a trendet és a kiváló minőségű sört szeretnénk mi teljessé tenni a színház habzó humorával.”

 

Miért éppen a sör áll az előadás középpontjában?

Két oka van ennek. Az egyik, hogy a Spaletta kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a sörökre, és a minőségi sörözés élményére. A másik pedig, hogy a sör több ezer éve az emberi kultúra és társadalom szerves része. Sok szempontból meghatározta és meghatározza történelmünket. Ilyen módon pedig a színháznak ez a témakör tökéletes táptalaja lehet.
Mit érdemes tudni a szereplőkről?

Bárnai Péter színművész és Konfár Erik színészhallgató sok dologban azonosak. Mindketten a Kecskeméti Színjátszó Műhely volt diákjai, mindketten Zsótér Sándor osztályába jártak az egyetemen és mindketten odavannak a jó sörért. Petiről fontos tudni, hogy éppen most mutatták be a mozikban a Martfűi Rém c. filmet (rendezte: Sopsits Árpád), melyben főszerepet alakít. Így mondhatni berobbant a filmes világba és nyitva áll előtte az út, hogy ismert filmszínésszé váljon. Erik jelenleg harmadéves a Színművészeti Egyetemen, és az iskolának és a tanulásnak szenteli ideje nagy részét. Papp Máté a Kecskeméten már jól ismert Resti Kornél zenekar frontembere, kiváló gitáros és énekes. Nagy tehetsége van a zenés improvizációhoz és kiválóan teljesít zeneszerzőként is.
Miben más egy gasztrotérben előadott darab, mint a hagyományos színpadi művek?

Mi is sokat szoktunk erről gondolkodni. Általában eljutunk a színház definiálásának alapvető fogalmáig, miszerint: színháznak nevezzük azt, amikor valaki játszik egy szerepet és ezt valaki nézi. Természetesen nem ilyen egyszerű a dolog, de annyi biztos, hogy a hagyományos színpadon játszódó előadásokhoz képest, egy sokkal közvetlenebb, sokkal intimebb játékról van szó. Hiszen, míg a színházban a néző a sötétben megbújva, úgymond meglesi a darabot, addig a Gasztroszínházban a színésszel egy szinten, egy fényben és testközelben éli át az eseményeket. Éppen ezért szokták mondani a színészeink is, hogy nagyon izgalmas ez a fajta munka, mert az interaktív játék nem engedi meg a színésznek, hogy bármit elcsaljon, vagy megússzon. Azt hiszem, óriási ereje van ennek a közvetlenségnek, amit amúgy a nézők is meg szoktak jegyezni, ha az előadások után beszélgetünk a látottakról.


„A hagyományos színpadon játszódó előadásokhoz képest, egy sokkal közvetlenebb, sokkal intimebb játékról van szó. Hiszen míg a színházban a néző a sötétben megbújva, úgymond meglesi a darabot, addig a Gasztroszínházban a színésszel egy szinten, egy fényben és testközelben éli át az eseményeket.”

 

Ki a darab célközönsége? Sörös nemzet a magyar?

Az előadásunk elsősorban a sört kedvelő, a sör iránt érdeklődő embereknek készült. Azt hinnénk, hogy akkor elég szűk ez a kör, de meglepő, hogy az eddigi előadások azt mutatják, hogy a férfiakat és nőket egyaránt érdekli a téma és maga a sörkóstolás. Vannak nyugdíjasok és huszonéves egyetemisták is. A sör nálunk nem csupán egy egyszerű hétköznapi ital, hanem egy mennyei nedű, melyet megfelelő tisztelettel és odaadással kell kezelnünk. Úgy gondolom, hogy inkább olyan embereket mozgat meg a mi előadásunk, akiknek a sör értékesebb annál, hogy „csak úgy” megigyák, minden fennhang és szentség nélkül.


„Olyan embereket mozgat meg a mi előadásunk, akiknek a sör értékesebb annál, hogy „csak úgy” megigyák, minden fennhang és szentség nélkül.”

 

Megvolt az ősbemutató, milyen volt ennek a visszhangja? Mikor lehet még látni a darabot?

A premierünk nagyon jól sikerült. Volt részünk nyílt színi tapsban és a meghajlásnál is kitörő öröm hallatszott a tapsviharban. Szerencsére előadásainkra a gasztronómiai élet neves alakjai, a városvezetés képviselői, és a sörkészítés mesterei is el szoktak látogatni. Az ő véleményük is azt mutatja, hogy jó úton haladunk, és tovább kell dolgoznunk, hogy még több és még színesebb előadást tudjunk a jövőben létrehozni. Igazából még csak most indult be az országos szervezés, így hamarosan nem csak Kecskeméten, hanem Budapesten, Szegeden és az ország több pontján is játszani fogjuk a Nagy Sörleszámolást. Szerencsére a cégek is meglátták bennünk a potenciált, így nem csak nyilvánosan, hanem zártkörben is kijátszhatjuk a repertoárunkat. Ezt az előadást pedig legközelebb november 18-án, majd december 3-án lehet látni Kecskeméten a Spaletta Étterem és Sörházban.
Milyen egyéb előadásokkal készül még a Hírös Gasztroszínház az idei évben?

Az idei évadunk nagyon sűrű lesz. Tervezünk a korábban említett Papp Mátéval és zenekarával egy bordalokból álló produkciót, mely borkóstolók mellé lesz ajánlva, majd februárban szeretnénk bemutatni a Food Tourist munkacímű eladásunkat, melyben Európát utazzuk körbe, hogy a helyi kultúrával és a gasztronómiával ismerkedjünk meg. Ezután pedig 2017 májusában szeretnénk bemutatni egy újabb „boros” előadást, melyben Bata Éva a Vígszínház vezető színésznője fogja játszani a főszerepet. Úgyhogy szerencsére sok munkánk van erre az évadra. Reméljük, hogy sikerül mindenkivel megkedveltetnünk a gasztronómia és a színház szorzataként létrejövő, minden érzékre ható közösségi élményt, és nézőink, rajongóink tábora évről-évre növekedni fog.

 

 


Bajáki Zsanett


Fotó: Hírös Gasztroszínház© Minden jog fenntartva!